Grönfunkis

Hej och välkomna till GrönFunkis!

Var: Samängens koloniområde Krusbärsstigen nr 139
När: 20 Onsdagar Kl 16-17.30
Kostnad: Gratis
Ålder: Alla åldrar
Max antal deltagare: 10
Anmälan: JA Namn och Telefonnummer om något tillfälle skulle bli inställt av någon anledning behöver vi kunna meddela detta. Anmälan till Jimmy Kulturfritidsamordnare telefon 0510 770201 eller E post jimmy.hansen@lidkoping.se

Är aktiviteten anpassad för deltagare med funktionsvariation: JA Aktiviteten är anpassad men vid behov av stödperson skall denna finnas med under hela aktiviteten. Ledare finns på plats för aktivitetens ändamål.

Parkering finns nära kolonistugan där också en portabel ramp finns för att
kunna komma in i stugan.

GLÖM INTE MEDDELA EV ALLERGI då Sandra kommer att fixa fika och annat smaskigt ibland.

Här är några förslag på vad vi kanske kan göra utöver att rensa ogräs, klippa gräsmatta och vattna:

gräva fram ett land
ta vara på de växter som finns i landet redan
bygga bevattningssytem
skapa blomstöd
klippa buskar
fixa uteplatsen
plantera blommor
odla grönsaker
göra maskkompost
göra insektshotell
ordna skördefest
njuta av att vara ute
bygga en drivbänk
fånga sniglar i fällor
mycket mycket mera


Vill man ta med lite FIKA och bara sitta i gött sällskap är det ok!
Men det viktigaste av allt är att vi har roligt och trivs tillsammans.
Hälsningar Sandra med förhoppningar om en rolig och lärorik tid på Krusbärsstigen med Er!


Uppstarts träff på Stadsnära Lantgård
V.11 13/3 kl 16-17.30 Vi träffas och sår lite och pratar om vad ni vill göra på kolonilotten. Kanske bygger vi på en drivbänk av gammal lastpall.


KOLONISTART PÅ 139:AN


Vecka 20 Välkomna! Idag ska vi titta runt på 139:an för att se vilka växter i landet vi kan gräva upp och spara. Vi börjar gräva i landet så vi förbereder för våra frösådder som växer till sej på Lantgården. Förhoppningsvis kan vi sätta potatis idag. Välkomstfika finns! Ta med egen dryck!


Vecka 21 Nu är det dags plantera våra växter vi sådde på Lantgården och annat vi vill så. Förhoppningsvis så är det fina starka plantor nu. Vi börjar bygga ett bevattningssystem. Ta med egen fika om du vill.


Vecka 22 Vi klipper bort torkade grenar och rensar så vår 139:an blir fin. Vi lyssnar och tittar på fåglar och om vi kan känna igen någon. Vi bygger vidare på bevattningssystemet. Vi måste täcka vår odling för det kan komma järnnätter nu. Fågelbokaka ta med egen dryck!


Vecka 23 Målar dekorationsstenar till fina 139:an. Vi rensar och ser över våra odlingar. Kan vi göra något med växthuset? Behöver det städas inne i Stugan? Vi måste täcka vår odling för det kan komma järnnätter nu. Ta med egen fika om ni vill.


Vecka 24 Kanske kan vi göra lite rabarbersaft. Fixa och trixa så det blir fint. Rensa och kolla alla land, krukor och rabatter. Vart behöver det städas? Hur ser det ut på uteplatsen?Vi måste täcka vår odling för det kan komma järnnätter nu. Ta med egen fika om ni vill.


Vecka 25 Nu är det midsommarvecka! Vi firar lilla Midsommar. Vi går en promenad och tittar hur våra grannar har det på sina lotter. Finns det något att skörda på vår som vi kan äta på vår lilla fest? Har vi blommor så vi kan duka vackert? Tårtfika ta med egen dryck!


Vecka 26 Vi gör olika insektshotell och snigelfällor. Landen behöver rensas, gödslas och vattnas. Vad har hänt på 139:an sedan första gången? Ta med egen fika om ni vill.


Vecka 27 Spelkväll med klassiska spel. Fia utan knuff, 4-i-rad, Diamanten, Vi lyssnar på Hasse Anderssons trädgårdsmusik. Schackrutor och Chokladdiamanter ta med egen dryck!


Vecka 28 Finns det något att skörda får vi ta hand om det. Kanske torka, lägga in, stoppa i frysen eller bara smaska på direkt! Om det finns fina blommor kan vi göra vackra buketter eller måla Floreller med dom! Florell -Teckningarna ska vi ha till vernissage lite senare, v.30. Buketterna får ni ta med hem. Allmän trädgårdspyssel idag. Ta med egen fika om ni vill ha.


Vecka 29 De fina stenarna vi målade v.23 får vi placera ut idag. Vi gör ramar till våra floreller. Vi pysslar om vår 139:a, rensa, vattna, fixa och trixa. Vi får fixa växtstöd och binda upp det som växt mycket. Nästa vecka är det rundvisning av 139:an. Ni får bjuda in max 2 personer var. Stenkaka ta med egen dryck!


Vecka 30 Rundvisning av Krusbärsstigen 139. Lite fixa innan och efter för att hålla ogräs borta och att det ser fint ut. Vi visar och berättar vad vi gjort under de 10 veckor som gått. Ni får bjuda med max 2 personer var. Ta med egen fika om ni vill.
v.31 Vi gödslar och rensar och tar hand om det som är dags att skörda och smaka på. Vad har vuxit mest? Minst? Finns det något som redan vissnat? Kan vi kanske så något en gång till? Vi plockar blommor som vi torkar och pressar i gamla böcker. De ska vi ha till senare tillfälle. Chokladbollsemojihög med ögon ta med egen dryck!


Vecka 32 Vi flätar fina kantstöd runt land och rabatter av pinnar och slanor. Fixs och trix. Frågesport om växter, insekter, fåglar och vår 139:a. Behöver vi fixa till entrén? Bygga en port? Ska det klättra någon vacker växt i den? Ta med egen fika om ni vill.


Vecka 33 Bygger vi en port och planterar en perenn (som kommer växer upp nästa år igen)? Vi gör vackra mobiler av gamla pinnar vi hittar. Fix och trix för att hålla ogräs undan och att det blir fint. Kan vi skörda något? Vad kan man göra med det vi skördar? Kolakakspinnar ta med egen dryck!


Vecka 34 Vi gör vackra ljuslyktor som kan lysa upp i trädgården på vår avslutning. Vi använder de torkade blommorna vi gjorde v.31 Ta med en syltburk om du vill skapa. Vi tar hand om det som finns att skörda. Allmän trädgårdsskötsel. Ta med egen fika om ni vill.


Vecka 35 Efter fix och trix på 139:an går vi en runda och tittar hur våra grannar har det. Vi kanske ska bygga en liten maskkompost och hämta hem kompostmask från avstjälpningen. Vindruvsmaskar maskmuffins ta med egen dryck!


Vecka 36 Hur mår våra maskar? Behöver vi fler? Vi fortsätter att fixa och trixa, skörda och ta vara på det som vi sått och odlat. Vilken växt är längst? Vilken växt är högst? Vilken planta har gett mest skörd hittills? Vilken växt/planta gillade ohyran och sniglarna mest? Hur många sniglar har vi fångat i år? Ta med egen fika om ni vill.


Vecka 37 Vi börjar höststäda och tar reda på det som ska skördas och användas. Vi sätter vitlök som ska växa till sej till nästa år då den ska skördas. Vi förbereder och planerar nästa veckas skördefest så det är fint. Solroskaka ta med egen dryck!


Vecka 38 Vi har skördefest (Mickelsmäss) och pratar om vad som var bra, roligast, svårt, tokigt och helt omöjligt. Vi gör en plan för vad vi önskar göra nästa säsong. Vi fixar något gott matigt att äta av det som vi skördat. Ta med egen fika om ni vill.


Vecka 39 Nu är det avslutning med korvgrillning. Bildspel på säsong 2024. Diplom utdelas och prisutdelning till alla. Vi ritar en karta över 139:an och markerar allt som finns kvar till nästa år.

Tack alla som varit med under året på Grönfunkis - 139:an

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?Hur nöjd är du med sidans innehåll?

Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?


Kan du utveckla ditt svar lite mer?

Vi vill gärna att du förklarar vad du saknar eller vad som inte stämmer för att vi skall kunna blir bättre på att ge dig korrekt information. Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Får vi kontakta dig (frivilligt)?

Skriv in den e-postadress vi kan nå dig på. Vi kontaktar dig enbart om vi behöver ställa kompletterande frågor rörande din feedback ovan.

Har du synpunkter på service och tjänster?

Läs om hur du lämnar synpunkter på kommunens service och tjänster.

Informationen skickas...

Tack för att du hjälper oss att göra kommunens webbplats bättre!

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Sidansvarig: bildning@edu.lidkoping.se