Lidköping ökar stort i undersökningen
”Bäst att leva” – nu på plats 30 av 290

Livet i Lidköping

Tidningen Fokus har sedan 2006 rankat Sveriges kommuner utifrån var det är bäst att leva. Lidköping hamnar för 2024 på plats 30 av totalt 290 kommuner. Det är en förbättring med 53 platser sedan 2023 då Lidköping parkerade på plats 83. Placeringen innebär även en femteplats bland Västra Götalands 49 kommuner.

– Ska man vara krass brukar kommunrankningar titta på var resursstarka människor bor snarare än var det är bäst att bo. Det är ganska lätt att gissa sig till var det är allra mest attraktivt att bo i Sverige för den som har råd att bo var som helst. Men det är ju inte så kalkylen ser ut för de allra flesta. Därför har vi försökt identifiera vad som faktiskt spelar roll när en genomsnittlig person väljer bostadsort. berättar vd Peter Santesson för undersökningsföretaget Infostat (som gjort undersökningen), till tidningen Fokus webbplats.

Det som tas upp i undersökningen är bland annat:

  • lokal arbetsmarknad, kollektivtrafik, bredband och laddstolpar
  • skjutningar inom 10 kilometer de senaste tre åren, närhet till utsatta områden, etnisk segregation, tillgång till polisstation
  • butiksutbud i centrum, tillgång till matbutiker, restauranger och återvinningscentral
  • kommunens egen ekonomiska styrka (soliditet)
  • antal kvadratmeter villa man kan köpa för en genomsnittlig lärarlön i kommunen
  • elpris och skattesats
  • tillgång till fjärrvärme
  • nöjesutbud
  • aktivitet i idrottsföreningar, tillgång till gym, elljusspår, ej bebyggd mark och utomhusbad
  • vård och omsorg

-Det görs årligen en stor mängd undersökningar av olika intressenter och jag kan konstatera att Lidköping värderas högt. I flera mätningar tar vi tydliga steg framåt och uppåt! Det är ett bra kvitto på att vi är på rätt väg, säger kommundirektör Ulrika Strandroth Frid.

-Att en plats är attraktiv att leva på är ju självklart beroende på hur kommunen leds och självklart även beroende av på vilket sätt våra medarbetare bemöter våra invånare och dagligen ger den service och även utvecklar våra tjänster. Men kommunen är ju bara en del, sen tillkommer ju näringsliv, föreningsliv och andra organisationer som finns på vår plats. Allt det här samspelar och när det går riktigt bra, ja då ser man en så här fin ökning, säger Bertil Jonsson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Topplacering:

1 Umeå
2 Luleå
3 Karlstad
4 Lidingö
5 Mölndal

Läs mer här:

Bäst att Leva 2024 - Fokus Länk till annan webbplats.

Bäst att leva – så gjorde vi - Fokus Länk till annan webbplats.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?Hur nöjd är du med sidans innehåll?

Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?


Kan du utveckla ditt svar lite mer?

Vi vill gärna att du förklarar vad du saknar eller vad som inte stämmer för att vi skall kunna blir bättre på att ge dig korrekt information. Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Får vi kontakta dig (frivilligt)?

Skriv in den e-postadress vi kan nå dig på. Vi kontaktar dig enbart om vi behöver ställa kompletterande frågor rörande din feedback ovan.

Har du synpunkter på service och tjänster?

Läs om hur du lämnar synpunkter på kommunens service och tjänster.

Informationen skickas...

Tack för att du hjälper oss att göra kommunens webbplats bättre!

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Sidansvarig: kommunstyrelsensverksamheter@lidkoping.se