Bli en hållbar vattenanvändare - idag är det Världsvattendagen

Idag (22 mars) är det Världsvattendagen. Årets tema, Vatten för fred, lyfter fram den centrala rollen vatten spelar för fred i världen. I en tid där många samhällen lider av brist på rent vatten och där väpnade konflikter om vattenresurser är verklighet, är det viktigare än någonsin att vi uppmärksammar en hållbar vattenanvändning.

I Sverige är vi förskonade från de väpnade konflikter som många andra delar av världen tyvärr upplever på grund av vattenbrist. Men det betyder inte att du inte har ett ansvar att värna om våra vattenresurser. Tvärtom, med det privilegium du har att leva i ett land med tillgång till rent vatten kommer ett ansvar att använda det på ett hållbart sätt.

Hållbar vattenanvändning i Lidköping

Du har möjlighet att göra skillnad genom att ta små, men viktiga steg mot en mer hållbar vattenanvändning. Här är några enkla tips som du kan använda i din vardag:

  • Duscha i stället för att bada och håll duschen till max 5 minuter. Stäng av vattnet i duschen när du tvålar in dig.
  • Stäng kranen när du borstar tänderna. Ett hushåll på 4 personer som stänger av kranen när de borstar tänderna kan spara nästan 100 liter vatten per dag.
  • Fyll en tillbringare med vatten och ställ in i kylen. Då slipper du spola länge i kranen för att få kallt vatten.
  • Laga läckande kranar och toalettstolar.
  • Samla regnvattnen från stuprör i en tunna att vattna trädgården med. Vattna trädgården tidigt på morgon eller sent på kvällen.

Om Världsvattendagen

Världsvattendagen instiftades av FN 1992. Dagen uppmärksammas varje år den 22 mars för att sätta fokus på vad rent dricksvatten betyder för vår värld. Men också för att främja ett hållbart hanterande av det vatten vi har.

Läs mer på Världsvattendagens officiella webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?Hur nöjd är du med sidans innehåll?

Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?


Kan du utveckla ditt svar lite mer?

Vi vill gärna att du förklarar vad du saknar eller vad som inte stämmer för att vi skall kunna blir bättre på att ge dig korrekt information. Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Får vi kontakta dig (frivilligt)?

Skriv in den e-postadress vi kan nå dig på. Vi kontaktar dig enbart om vi behöver ställa kompletterande frågor rörande din feedback ovan.

Har du synpunkter på service och tjänster?

Läs om hur du lämnar synpunkter på kommunens service och tjänster.

Informationen skickas...

Tack för att du hjälper oss att göra kommunens webbplats bättre!

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Sidansvarig: limtab@lidkoping.se